zaterdag 13 december 2008

Het goede doel

Ik lees weer veel over de Music for Life-gekte in de Vlaamse kranten.
Super vind ik dat, zo'n inzamelacties voor het Goede Doel. Als het allemaal goed wordt verpakt, kan er soms nogal wat geld binnen gehaald worden. Geen idee of de belg genereus is in vergelijking met andere landen.

Hier kunnen ze daar ook wat van. Het enige wat opvalt: het geld gaat bijna altijd naar plaatselijke doelen, nooit naar het buitenland of naar hulporganisaties. Als er op school aan fundraising wordt gedaan, is dat ook voor de school, om nieuwe gordijnen te kopen of om de toiletten te vernieuwen... En ik heb de indruk dat Australiërs wel genereus zijn, zeker als je bedenkt dat zoveel organisaties afhankelijk zijn van fundraising.
Zo is er dezer dagen een enorme radioactie bij Vega 95.3, naar aanleiding van de jaarlijkse Christmas-appeal voor het kinderziekenhuis in Westmead. De grote middelen worden ingezet en heel de dag door krijg je hartverscheurende verhalen over zieke kindjes te horen. Tranen, echt, in de auto.
Zodat de mensen toch maar zouden storten. Elk jaar moeten duizenden dollars worden ingezameld om het kinderziekenhuis te helpen. Ze gebruiken de centen om rolstoelen en looprekken te kopen, voor onderzoek en om operaties te kunnen betalen.

Dan is mijn bedenking dat wij in België dikke gelukzakken zijn: onze ziekenhuizen krijgen blijkbaar voldoende subsidies en belastinggeld, zodat ze niet afhankelijk zijn van gulle giften om mensen te helpen. We moeten allemaal misschien wel veel afdragen, maar we moeten ons tenminste minder zorgen maken over onze gezondheidszorg, we kunnen naar de tandarts, kunnen scans laten maken en worden goed geholpen (en ik weet dat er dingen nog beter kunnen, maar in vergelijking met hier, de US en andere landen, moeten we verdikke heel content zijn...). En nu maar hopen dat dat systeem in Belgie kan blijven voortbestaan, zeker?

Een mens staat er soms gewoon niet bij stil.

2 opmerkingen:

  1. We arriveren op 19/12 in Sydney, on sblog is http://www.tellybobs.be ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, ik heb me ook al vaak afgevraagd hoe het mogelijk is dat ziekenhuizen (en niet de eerste de beste) moeten bedelen voor essentieel materiaal (couveuses, scanners, enz.).
    inn

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne