dinsdag 2 december 2008

Nippers

Ik heb het nog altijd niet gehad over de Nippers, waar onze kinderen naartoe gaan.
Gewoonlijk moeten we op zondagmorgen om 9u al op Freshwater Beach zijn, want dan starten de activiteiten.
Maar omdat er zoveel competitie is en omdat wij drie weken met vakantie zijn geweest, zijn ze nog maar 3 keer gegaan... En onze kinderen doen niet mee aan de competities omdat ze simpelweg niet goed genoeg kunnen zwemmen voor Nippers. Inderdaad. 5 Jaar elke week Sporty zwemles hebben tot niet veel geleid dat hier kan dienen: Rune en Luna moesten allebei 'ingangsexamen' gaan doen: 200m crawl zwemmen binnen de 6 minuten. Ze hebben het niet gehaald. Om te beginnen hebben onze meisjes nooit echt crawl geleerd (hier wordt dat 'Freestyle' genoemd) en zeker nooit tegen de tijd. Blijkt dat ze in vergelijking met Nipper-kinderen van hun leeftijd ver achter staan. En als je in een ruwe zee met golven van een meter hoog moet zwemmen, is dat wel belangrijk natuurlijk.

De eerste keer Nippers was heel overdonderend, we hadden nooit zoveel mensen verwacht. Het is allemaal een beetje chaotisch, veel ouders, heel veel kinderen en daartussen 'gewone' strandbezoekers.
In Rune's groep zijn 20 meisjes, dat valt wel mee. Bij Luna zijn ze met zo'n 40 en bij Senne met een 80-tal jongens en meisjes. Met 1 of 2 leiders. De bedoeling is dat de ouders zoveel mogelijk meedoen met de activiteiten en ook mee het water ingaan met de kinderen. Dat is wel nodig: 80 kinderen in een ruwe zee loslaten, daar kunnen 20 redders niet allemaal tegelijk naar kijken. Maar als je, zoals ik, drie kinderen hebt en een echtgenoot die hard studeert voor een examen, dan is het wel wat moeilijk. Op zaterdag kunnen ze ook board-training gaan doen, dan leren ze wat meer dingen op een surfboard.
Senne's groep doet een uur spelletjes: racen op het strand, zwemmen in de rockpool, de branding inlopen en er weer uit, allemaal heel vermoeiend. Bij Luna komt er al een uur board-training bij: dan moeten ze 20 meter de zee in, op een surfboard liggend, rond een boei peddelen en weer terug. Niet simpel hoor. Ze leren ook hoe je over golven loopt, hoe je erin duikt enz. Dat is natuurlijk allemaal een aanloop naar een opleiding als 'lifeguard'.
Rune moest vorig weekend ook rond de boei met haar board. Ze liep de zee in, kwam een metershoge golf tegen die haar bord wegsloeg, haar overspoelde en seconden later zagen we een woeste Rune uit de zee lopen, huilend en roepend. Haar leider zei haar nog om terug te proberen, maar er was geen houden aan, de Nippers-sessie was voorbij. Ik hoop alleen dat ik haar er volgende week nog in krijg...
Het hele concept is heel Australisch (daarom vonden wij ook dat ze het eens moesten meemaken): de zee, het strand, het leren met een board omgaan, in zee zwemmen,...
Maar de competitie, dat hadden we niet echt verwacht. Het is een beetje teveel van dat. Niet genoeg plezier en dikwijls ook lang wachten, vooral bij de jongere groepen. Doordat er ook veel competities zijn tussen de verschillende surf-clubs (elk strand heeft wel een club met Nippers), die meestal op zondag plaatsvinden, vallen de gewone Nippers-sessies vaak weg.
Maar goed, het oogt allemaal heel mooi, we zijn dikwijls op het mooie strand en misschien leren ze er toch iets van.

1 opmerking:

  1. Ook onze kinderen gaan naar Nippers vorig jaar zaten we ook in een hele grote groep maar dit jaar zijn we veranderd naar een andere surfclub en is het allemaal veel gemoedelijker en leuker (ook voor ons) het enige nadeel is dat we alle pakjes opnieuw moeten aankopen (=duur).
    veel groetjes
    Greet

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne