woensdag 4 juni 2008

Australia-Part 4

10 Dingen waar Australië (Sydney??) niet fier op moet zijn

3. Milieubewust bouwen/rijden/leven.
Australië roept bij veel mensen toch een beeld op van milieubewust land, door hun gebrek aan water, bosbranden, door de strijd met de elementen. Hmmm.

En voor iedereen hier op zijn paard springt: er zijn uiteraard uitzonderingen, er zijn fantastische projecten, zoals de eco-villages, waar ook Tom en Hilde gaan bouwen en het bewustzijn groeit, maar toch.

Het begint bij de huizen. Ons huis bestaat uit een houten skelet met gyproc-platen en een laagje baksteen er rond. In de ramen staat enkel glas en de profielen zijn simpele aluminium latten. Isolatie is er niet, de ramen sluiten niet volledig en er zijn heuse tochtgaten onderaan en bovenaan. Lawaai-gewijs is dit ook niet echt aan te raden. Het dak is niet geïsoleerd en de garagedeur sluit niet volledig.
We hebben centrale verwarming op lucht. De luchtgaten zitten in het plafond. Zoals iedereen hoort te weten, stijgt warme lucht. Ik moet er geen tekeningetje bijmaken. De warme lucht ontsnapt hier langs alle kanten. Het huis is zo gebouwd dat beneden bijna geen rechtstreeks zonlicht binnenvalt. Dat maakt dat wij gedurende het hele jaar dat we hier wonen, geen airco hebben moeten opzetten. Ik moet er wel bij zeggen dat we liever met de ramen open slapen dan met koude lucht in onze nek. Goed voor de hete dagen dus. Maar donker. We moeten nu, in de winter, tijdens een grijze dag, de lichten om 16u al aandoen. In veel huizen brandt het licht de hele dag, zelfs als de zon buiten volop schijnt. Gewoon te donker binnen.
De thermostaat staat boven in de gang. Om het 's winters beneden warm te krijgen, moet je gedurende tien minuten boven de verwarming gaan opzetten. Als het dan beneden warm is, zetten we het ding terug af. Ik kan hier in geuren en kleuren beginnen uitleggen waarom we het ding niet automatisch gebruiken, maar er is geen beginnen aan. Boven in de gang is gewoon geen goede plaats voor een thermostaat. Boven moet er immers maar een minimum aan verwarming zijn. Bijvoorbeeld in de badkamer, dat is toch aangenaam in de winter als je uit de douche stapt. Nop, geen verwarming in de badkamer en ook niet in de WC's. Dat zijn echt koude hokjes, waar iedereen meteen weer uit wil en bij onze kinderen is het zelfs zo dat ze het bezoek zo lang mogelijk uitstellen, met het oog op een koude WC-bril. Met alle gevolgen van dien. Er zijn in dit huis ook 4 deuren naar buiten die niet gebruikt worden. Onnodige deuren, onnodige gaten waarlangs warme/koude lucht naar buiten kan. Kortom, er is dus niet over nagedacht.
Er is ook geen nacht/dag tarief voor gas en electriciteit. Iedereen gebruikt dus alle toestellen gedurende de dag. Toegegeven, het huis is al een aantal jaren oud, ik denk dat het gebouwd werd in de jaren 80. Misschien is dat een excuus.

Maar groot was mijn verbazing toen bleek dat het splinternieuwe, net een tweetal-weken-af-huis van vrienden ook geen ramen heeft met dubbele beglazing. Nee, enkel glas, in de profielen geplaatst met een enkele rubberen band en gaten in de hoeken. Gordijnen mogen niet voor de enorme (mooie) ramen, nochtans ook een manier om warmte/koude binnen te houden.
Begrijpe wie kan.
En waarschijnlijk heeft alles met de portemonnee te maken. Maar dan nog, energie is hier ook niet gratis en elke bouwheer/architect hier zou toch even goed moeten weten dat je een huis fatsoenlijk moet isoleren om energie en dus centen te sparen?

Stilaan beginnen watertanks op te duiken. Mensen plaatsen een enorme tank naast het huis voor de opvang van regenwater (jammer genoeg niet onder de grond, wat dan weer zichtsvervuiling en verlies aan tuin oplevert). Als het hier regent, zijn het meestal deftige plensbuien, dus al dat water kan perfect herbruikt worden. Maar dat zijn individuele initiatieven. Het waterbeleid is hier nog steeds een ramp. Al dat zo gewilde regenwater gaat rechtstreeks de riolen in. Je mag de auto alleen wassen op woensdag en zondag. Je mag geen hogedrukreiniger gebruiken voor het afspuiten van opritten, huizen enz. Je mag alleen planten water geven of gras sproeien op bepaalde dagen. Dat zijn misschien goede regels, maar de verplichting om een regentank te plaatsen, zou nog veel effectiever zijn. En ook het aansporen van het gebruik van bijvoorbeeld watersparende douche koppen bijvoorbeeld, maar daar hebben we nog niet veel van gezien.
Water is hier zo'n anderhalve keer goedkoper dan in Belgie.


Auto's zijn nog zoiets. Veel oude auto's rijden hier niet. Wel grote nieuwe 4X4 terreinwagens met airco en zware motoren, die enorm veel verbruiken. Onze wagen (geen 4x4) is een jaar oud en verbruikt 14 liter benzine. De airco staat nochtans zelden of nooit op. Diesel is duurder dan benzine. Gas wordt bijna niet gebruikt. Hoe kan het dat een splinternieuwe auto 14 liter kan verbruiken? Wegens de zware motor, die je eigenlijk toch niet nodig hebt? Waarom rijden zoveel mensen met een 4x4 in de stad? Hier kan je bijna niet anders als je 'op den buiten' woont of geregeld bush-uitstappen doet, omdat de wegen niet zijn aangelegd. Maar zoveel mensen wonen in de stad, komen hier nooit buiten en rijden toch met zo'n enorm monster. En dan maar klagen over de verschrikkelijke prijzen die ze betalen aan de pomp. Tja. Een 4x4 in Belgie is helemaal te zot. Voor niets nodig.

Stilaan gaan hier ook de plastic zakjes in de winkels verdwijnen, maar zover zijn we nog niet. Herbruikbare tassen worden wel aangemoedigd, maar als ik mijn zakken vergeet, kom ik thuis met 20 plastic zakjes, waar soms maar twee dingen inzitten (er wordt hier door de persoon achter de kassa ingepakt).

Wasmachines. Elk klein kind kan zien dat toploaders (zo'n dingen waar je de was langs boven ingooit en je het waspoeder/gel rechtstreeks op de was moet gieten en waar je, als je het niet vergeet, terug heen moet na een minuut of 15, om verzachter in de machine te doen) enorm veel water verbruiken. De wasmachine gaat dicht, de hele trommel wordt met water gevuld (soms tot 100 liter), de machine draait gedurende 15 minuten, het water loopt weg. De trommel wordt dan terug gevuld en de was gespoeld. Het water loopt terug weg, er wordt gezwierd en de was is gedaan. Niet proper overigens, want er zit geen verwarmingselement in die machine. De machine is namelijk aangesloten op de warm-water kraan die uit de muur komt, rechtstreeks van de boiler. En omdat je kleine kindjes hebt, wil je niet dat die hun handjes verbranden aan het warme water, en staat de watertemperatuur van de boiler op 40 graden. Gevolg: dat is de hoogste temperatuur waarop jouw was kan gedaan worden... Nochtans worden hier nog altijd meer toploaders dan frontloaders verkocht, hoewel informatiecampagnes duidelijk stellen dat frontloaders veel milieuvriendelijker zijn.
Ik gebruik nog altijd mijn intussen 14 jaar oude front-loader Miele (hoe milieuvriendelijk zou die nog zijn?). Die was wat duurder in aankoop, maar werkt nog altijd als nieuw en er is nog niets aan vervangen. Overigens gebruik ik altijd een kort programma en alleen de witte was wordt op 95 graden gedaan.

Verlichting. Toen wij in dit huis trokken, hebben we de 18 werkende spots van 100w (!) in de leefruimte vervangen door 8 spaarlampen. De rest hebben we uitgedraaid. En we zien nog altijd even veel.

Ik heb niet de pretentie om te beweren dat ik 100% milieubewust leef. Ik zou ook een trui meer kunnen aandoen en de verwarming een graad lager zetten. Ik zou nog meer de fiets kunnen nemen (hoewel ik hier een unicum ben in de buurt). Ik zou mijn was kunnen ophangen ipv in de droogkast te stoppen. Maar dan moet ik weer meer strijken, iets wat ik nu eigenlijk tot de hemden van Filip kan beperken (dat is nog een leuke vraag: wat verbruikt het meest, een droogkast of een strijkijzer?). Ik zou nog een baksteen in de WC-bak kunnen leggen (maar ik gebruik wel de knop met het minste waterverbruik). En er zijn zeker nog veel meer dingen die ik zou kunnen bijdragen. Maar wij doen ons individuele best. Wij proberen onze kinderen hier ook milieubewust op te voeden (DE DEUR!!!!) en het is al maanden geleden dat hier nog een bad werd genomen. We proberen dus bewust te leven.

In de architecten en autobouwers van Australië ben ik teleurgesteld.

4 opmerkingen:

  1. Je neemt me de woorden compleet uit de mond. Zou het niet beter kunnen zeggen.
    Ons huis heeft zelfs geen ducted heating maar enkel 2 gaskachels en helemaal niks in de slaap- en badkamers. Ik ben serieus aan het overwegen om thermisch ondergoed te kopen. :o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eerst en vooral bedankt voor de eervolle vermelding. ;-)
    En het klopt inderdaad dat de meeste huizen hier belachelijk slecht gebouwd worden. Ze zijn ook spotgoedkoop. Voor 100.000 dollar (62.000 euro) zet je hier al een huis. Het is weliswaar van karton, maar het ziet eruit als echt. Mensen snappen niet dat wij zoveel meer willen betalen voor een geisoleerd huis met dubbele beglazing. Een Aussie redeneert anders. Die koopt liever twee goedkope huizen. 1 om in te wonen en 1 als investment property. Dat tweede is zijn appel voor de dorst. Zijn financiele zekerheid voor als hij met pensioen gaat. Belgen kopen meestal slechts 1 huis. Waar ze voor de rest van hun leven in wonen. En dat pensioen... krijgen ze (voorlopig nog) van de staat...

    BTW: zie ook deze link voor gratis spaarlampen: http://www.greenenergywatch.com.au/freelightbulbs.php

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik weet niet hoe het in andere aussie-staten zit, maar in QLD doen ze in elk geval een beetje moeite om de mensen aan te zetten tot milieubewust denken.
    - er zijn hier subsidies voor watertanken, front-loaders, dual-flush-toilets en warm water op zonne-energie
    - douchekoppen kan je gratis inwisselen bij de city-council voor milieuvriendelijke versies
    - QLD heeft een waterwise-service waarbij een loodgieter voor $30 je hele huis komt nakijken en aanpassen (kranen, douchekoppen, toiletten) om zo weinig mogelijk water te verbruiken
    't Is natuurlijk zo dat met dam-levels van 12% de druk net iets hoger is om er echt iets aan te doen. En ja, ook ons huis is van karton. Wij hebben dakisolatie, maar blijken eerder een uitzondering te zijn. Het water is hier belachelijk goedkoop en we mogen onze auto niet meer zelf wassen, maar naar de car-wash mag wel. Begrijpen wie begrijpen kan...

    Nele in Toowoomba

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Anne, nog een late reactie wat de auto's betreft. Ik zag gisteren een knalgele "ute". Voor de niet-ingewijden: een ute is een gewone auto (liefst een Holden Commodore) met laadbak, die oorspronkelijk en ook nu nog gebruikt werd om effectief dingen te laden, maar nu ook als (uitgebouwde) pronkauto wordt gebruikt door allerlei johnnies. "Real aussies drive utes". Op zijn achterruit dus de spreuk: ONLY MILK & JUICE COME IN 2 LTRS!
    Inn

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne