maandag 8 september 2008

Gr...

Sinds enkele weken ga ik Senne's juf wat helpen in de klas op maandag. Er wordt dan gelezen, geschreven, gespeld en gekleurd.

De kinderen zijn in vier groepen opgesplitst, per leesniveau. Ze krijgen elk een boekje om luidop te lezen. We zijn met twee, dus de logica zegt dat twee tafels alleen moeten beginnen werken. Stel u voor: 14 6- en 7-jarigen die een half uur alleen moeten spellingsoefeningen maken, in stilte, haha... u kan zich waarschijnlijk levendig voorstellen: de electrische slijper draait op volle toeren, hele weekendverhalen worden uit de doeken gedaan, stiften en potloden vliegen door de lucht, iedereen moet opeens naar de WC, de vloer moet nodig geboend worden en 7 ijverige kindjes smeken om rust. En intussen concentreren juf en ik ons op voorlezende kinderen aan een andere tafel.

Na het voorlezen moeten de kinderen iets schrijven over het boek. Soms worden hele pagina's vol gepend, soms verschijnt maar een zinnetje op het blad, concentratie is een groot probleem. Het spellingboek is een andere uitdaging: elke week komt een bepaalde klank aan bod en worden enkele woorden gegeven. Daarmee moeten ze dan zinnen schrijven.
Gelukkig hebben ze anderhalf uur om alle taken te volbrengen.

Vandaag was het de klank gr.
Gelezen in een van de schriften: 'my brother was annoying me so hard that i was angry and turned green'

Ik heb al voorgesteld aan de juf om meer mama's in te zetten, er zijn er immers zoveel thuis. Maar ze wil er niets van weten, de kinderen moeten leren zelfstandig te werken. Daar kan ik nog wel in komen, maar het gaat duidelijk ten koste van sommige kinderen: enkele onder hen, vooral diegene die in de middenmoot zitten, hebben soms hulp en aandacht nodig en dat gaat op die manier wat verloren. Senne maakt intussen wel fantastische vooruitgang en schrijft ook al deftige volzinnen en korte verhaaltjes. Iedereen fier hier.

Chaos, ik zeg het u. Om zot van te worden. Ze krijgen te weinig geld, zeker weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne