woensdag 3 september 2008

Ze doen dat hier ook

Staken. De leerkrachten op school. Voor iets, ik vermoed voor meer centen. Gisterenmorgen, van 9 tot 11u. Er was wel opvang voorzien, maar de kindertjes moesten aan hun tafeltjes in de klas waarschijnlijk juffen tekenen met een droef gezicht en een lege portemonnee. Voor de volledige 2 uur. Die emotionele last wilde ik mijn kinderen niet aandoen en vermits ik nogal sociaalvoelend ben, dacht ik ook aan de emotionele toestand van de vriendjes van mijn kinderen. Wie weet zou dat later op de dag overstralen, of zo... Dus had ik gisterenmorgen 5 kinderen. Cameron was hier en Jessica. Brydie bleek al vroeg overgeleverd te zijn aan de stakers. (Ik zag ze 's avonds terug en ze leek nogal normaal te doen, maar dat kan schijn geweest zijn).
Om hun geesten een beetje te laten ontluchten en hen sterk te maken voor de rest van de dag, trokken we naar de oval hier om de hoek. De jongens konden daar hun energie wat kwijt door tegen een bal te stampen (beter dan tegen zuslief) en ik ging mee om met Luna wat te tennissen. Die moest wat one-on-one hebben en met graagte wil ik dan wel tegen een balletje meppen op het gras. Rune en Jessica bleven thuis, die hadden blijkbaar weer veel geheimen te vertellen. En Jessica kon haar toestand van de avond ervoor wat goedmaken: ze had aan Rune een griezel-iets-met-spiegels-verhaal over Bloody Mary verteld en dat lag blijkbaar nogal gevoelig. Het was moeilijk om Rune 's avonds in bed te krijgen en ze is bijgevolg, na grondige inspectie van kasten en bedden, met het licht aan in slaap gevallen. Mijn verhaaltjes over drankjes met tomatensap en selderzout en alcohol en Moeke die dat graag drinkt en mama die daar op tijd en wijlen en in de juiste omgeving ook wel kan van genieten, werden volledig genegeerd. Dan wil een mens eens iets delen met haar kinderen ...

Enfin, de oval, daar wilde ik het eigenlijk even over hebben.

De 'OVAL' is een algemene term en dat is een beetje zoals 'voetbalveld' bij ons. Maar er is, dames en heren, een verschil. Er zijn voetbal ovals, rugby ovals, hockey ovals, atletiek ovals en baseball ovals. Allemaal zijn het stukken gras, aangelegd door de gemeente en mooi onderhouden. De juiste sportveldlijnen zijn aangebracht (eigenlijk wordt het gras afgebrand, dus het zijn zwarte lijnen hier) en er staan goals op.
Maar waar ik me dus elke keer over verbaas, is over de fysieke toestand van die ovals. Het zijn openbare velden, iedereen kan er dus op, dag en nacht. En toch is dat altijd zo netjes en verzorgd, nooit gezien. Op dat vlak hebben de mensen hier echt wel discipline. Er staan op de meeste ovals WC's voor mannen en vrouwen, die altijd open zijn. (Maar waag het als vrouw niet om een mannen-wc binnen te gaan (of omgekeerd), want u wordt ter plekke publiekelijk uitgekafferd of ze halen er de security bij! U moet maar wachten. En uw meisjes van 3 ook. Het zijn duidelijk mannen die de regels opstellen, die moeten meestal de vuile broeken niet opruimen en wassen...)
Enfin, ik durf daar zonder probleem mijn ding te doen, er is altijd WC papier, u kan zonder schroom het kleine kamertje verlaten, want de wc werkt en diegene die na komt, zal u nooit een vieze blik moeten toewerpen. Ze zijn ook altijd proper. Hier mag u gerust op de bril gaan zitten. (Even ter zijde, ik las onlangs dat de voortduw stang van een winkelkarretje viezer is dan de bril van een openbare WC. Lijkt me logisch, niet?)

Terug enfin, de oval. Dikwijls drinkfonteintjes of kranen met een lavabo. De kranen zijn mooi dicht, lopen niet, lekken niet. En dikwijls een gas- of electrische BBQ met een picnic-tafel. Ook de barbie werkt altijd, het gebruik is gratis en ze zijn meestal proper genoeg om er zo uw vlees op te gooien.
Ik vind het straf, zoveel menselijke goedheid.

De ovals worden gebruikt om te sporten en te socialisen (meestal mama's met kleinere kinderen die een play-groep hebben en hun kinderen als voorwendsel gebruiken om twee keer per week eens goed te gaan roddelen). En ook om de hond uit te laten (voor mensen die geen kinderen hebben, of kinderen op school of kinderen thuis al weg en die ook eens stevig willen roddelen).

Tijdens de week zijn sommige pleinen volledig ingenomen door de honden. De beestjes kunnen spelen met hun vriendjes en er staat een bakje water klaar. En ik zie het u al denken: oei, en al de 'overlast', de hondendrollen in alle soorten, vormen en geuren? Ik moet u teleurstellen: als u hier een hond heeft en u laat die eender waar uit zonder dat u een speciaal-op-maat-gemaakt-in-de-juiste-kleur-opgeborgen-in-een-trendy-plastieken-zakjes-bot-om-aan-de-leiband-te-hangen-zakje bij heeft om de achterblijfselen op te rapen, wordt u aanschouwd als een crimineel sujet. M.a.w. hier rapen ze alles op 'after the dog'. Ik mocht het laatst eens meemaken, doordat wij het genoegen hadden eens op de hond van onze vrienden te passen. Rune kon het beestje niet met rust laten en ze moest en zou de leiband vasthouden. Tot Buddy aanstalten maakte om iets te lossen en toen moest ze opeens dringend iets anders gaan doen... Ze ging nog eens nadenken over een hond.
En ik zie u nog denken: en waar laat je die zakjes dan? Mee naar huis, in uwe zak, want we zijn goed opgevoed en we gooien niets op de grond? Nee, in de vuilnisbak natuurlijk, er staat er wel een om de 10 meter (en anders gooi je het zakje in de vuilnisbak van de buurman, die staat ook buiten en vuilnis wordt hier toch niet gewogen). De openbare vuilnisbakken worden op tijd geleegd, zelden een gezien die overloopt. Enige bedenking die ik heb: hopelijk zijn het bio-afbreekbare zakjes, want een hele vuilnisbak vol plastic zakjes met hondendrollen in, is niet bepaald milieuvriendelijk...
Maar we gaan niet moeilijk doen, zo zijn we niet.

Kortom, ik kan het u vertellen: het is echt prettig om met je gevolg, of dat nu twee of vier poten heeft, op een openbaar grasveld te kunnen komen, waar dat gevolg kan spelen, lopen, rollen en springen, op blote voeten, zonder dat je bang moet zijn voor vieze schoenen/kleren en glas/drollen en als je weet dat je ten allen tijde een beetje water kan vinden en er een plaats is voor de hoogste nood...
En afgezien daarvan, zijn ze meestal ook nog mooi, veilig en is er parkeerplaats.
Ik ben voor.

5 opmerkingen:

  1. Schoon blogstukje! Nog van dattum... :-)

    Groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In Toowoomba is er naast een overvloed aan ovals ook een overvloed aan speeltuinen (met propere toiletten), en ook daar spreken de playgroup-mama's (zoals ik) wekelijks af om hun kroost te luchten en eens goed te roddelen. :-) Ik ben ook absoluut voor!

    Nele in Toowoomba

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helaas, plastic is niet afbreekbaar, het breekt op in kleine deeltjes door fotosynthese (zonlicht) maar blijft dan nog honderden jaren rondzwerven...
    Ze zouden die hondenpoepzakjes eignelijk van papier oid moeten maken!
    Groetjes uit warm Perth,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Anne-mieke,

    Tof, zo'n ovals en propere mensen. Wij kunnen hier echt wel veel bijleren.

    Het provinciaal domein in Kessel-lo is bijlange niet zo proper: overvolle vuilbakken, rondslingerd vuil ... soms vraag ik me af of het wel verantwoord is om de kinderen in de zandbak te laten spelen, een zandbak die in de vroege en late uren door honden wordt bezocht ... maar tja, als je je daar nu ook al zorgen over hoeft te maken dan kan je inderdaad best handschoenen aandoen als je gaat winkelen of het openbaar vervoer neemt;-)

    De provincie/stad kan zelf veel van de problemen verhelpen door bv. vuilbakken op tijd te legen of tijdens drukke dagen vaker langs te komen ...

    Geniet van de roddelende mama's in zonovergoten ovals;-)

    veel kusjes,
    Hélène

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als mede-Aussie-Belg: Ook ik vind ze geweldig, al die ovals en speeltuintjes die je hier minstens om de 2-3 straten vindt. Toen we onlangs nog eens op bezoek waren in België viel het me nog maar eens op dat dit een geweldig gebrek is in ons land. In Hoogstraten vind je maar amper speelpleintjes. Alle open ruimte (bv. in een nieuwe woonwijk met kleine tuintjes) wordt volledig verkaveld zodat de kinderen van de vele jonge gezinnen noodgedwongen thuis blijven of op straat rondhangen. Dus ook geen plaats waar de oudere bewoners een babbeltje kunnen slaan.

    Ik moet wel zeggen dat er bij ons in de straat (en op de oval) wel regelmatig hondendrollen te vinden zijn, wat me als ex-inwoner van A'pen (waar je constant op je hoede moet zijn of je hebt prijs) ongelooflijk boos maakt.

    Wat de hondenpoepzakjes betreft: ik (of mijn hond) gebruik alleen "bio-degradable" zakjes(biologisch afbreekbaar, of hoe noem je dat?).

    groetjes,
    inn

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne