dinsdag 31 maart 2009

Geweldig tof weekend

Ons weekend begon wat traag en we waren pas zaterdag na de middag in Cattai National Park, zo'n 45 minuutjes Noordwest van St Ives, voor ons Belgen-weekendje. Waren van de partij: Inn en Jan, Bart en Sabine, Eva en Jurgen, Shirly en Peter en Kris met Julian. De sfeer zat er ginder al goed in, het was heerlijk weer en de kinderen waren na 3 minuten al volop aan het spelen. Een uurtje later stond onze tent recht en trokken we naar de Hawksburry River. We hadden ons bootje meegenomen en Bart had zijn kayak bij. Dat viel uiteraard nogal in goede aarde bij de kinderen. Die konden ook nog wat plonsen/zwemmen en er werd ook naar hartelust gevist. De rivier is daar niet echt voorzien om te zwemmen, er wordt op geskied en er vliegen ook geregeld waterscooters voorbij. Maar aan de aanlegsteiger ging het net, dus oef.

's Avonds was er een heus buffet met allerlei heerlijks. En een houtvuurtje is altijd leuk op een camping. Hoewel je natuurlijk continu 'gendarme' moet spelen, om 13 kinderen te behoeden van brandwonden. We brachten Earth Hour 2009 door rond het vuurtje, onder een schitterende sterrenhemel. Tot laat in de nacht werd er getetterd en gelachen, dikke ambiance! Niet nodig om te zeggen dat het 's morgens heel wat minder was ;-)

Tegen de middag was ons kamp opgebroken en reden we richting Wisemans Ferry, waar we in een leuk park naast het water de overschot van ons buffet op 5 minuten boven toverden en nog eens konden genieten van al het heerlijke eten. De kinderen sprongen nog eens in de rivier en de grote mensen bekwamen van de leuke avond. Tegen half vijf reden we dan maar naar huis, richting de zondagavond-spits en een nieuwe week. Nog aub! En bedankt iedereen! Voor meer foto's: hieronder op de kleinere foto klikken (er zitten ook foto's van Rune bij, genomen met haar eigen gekochte fototoestel)!
Weekend cattai NP

vrijdag 27 maart 2009

Donker

Doen jullie ook mee?
Zaterdag van 20u30 tot 21u30: het licht uitdoen!
Voor Earth Hour 2009. Vorig jaar hebben we de kaarsjes aangestoken en rustig wat gebabbeld en verder gegeten.
Dit jaar zal het nog iets makkelijker zijn, vermits we met zo'n 8 gezinnen gaan kamperen op een uurtje van hier, in Cattai national park. En er is geen elektriciteit, dus het zal rond een kampvuurtje zijn dat we nadenken over onze planeet. En door te gaan kamperen sparen wij natuurlijk een heel weekend energie ;-). Goed bezig!!!

Laat eens weten wat jullie hebben gedaan...

Mij heldinnen



Op weg naar de tandarts 'botste' ik vanmiddag op mijn kledingsgoeroes Trinny en Susannah. Ze waren in Hornsby shopping mall Australië aan het herkleden en geloof me, ze zouden hier kunnen komen wonen. Huilen met de pet op, dat is shoppen hier.
Heel af en toe vind ik iets naar mijn smaak, in de outlet shop van Esprit! En dan nog...
Alles is lelijk: de snit, de kleuren, de prints... gelukkig moeten de kinderen uniformen dragen, daar blijven we van gespaard, want kindermode is nog erger.

Ik heb dus genoten van wat ik nog heb kunnen meepikken van de show, jammer genoeg zat ik in de tandarts-stoel terwijl ze dames kozen om te restylen. Maar ik heb toch wat foto's kunnen nemen!

dinsdag 24 maart 2009

Gevaarlijk terrein: geloofstoestanden!

U bent gewaarschuwd: ik waag mij op gevaarlijk terrein. Ik wil namelijk graag iets schrijven over ons laatste Joods avontuur. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik de achtergrond van de hele zaak heel moeilijk te begrijpen vind, hoewel ik mij- onder andere hier - grondig heb proberen voor te bereiden. Ik lees tegenwoordig ook 'De weg naar Mekka' door Jan Leyers, maar ook daar vind ik heel de uitleg en de geschiedenis erg ingewikkeld. Daarom: vergeef me als ik hier blunders schrijf en als u toevallig een Joods lezer bent: ik schrijf gewoon mijn ervaringen neer en heb me echt niet genoeg verdiept in de materie. Ik wil niet bewust een oordeel vellen, hoewel ik dat misschien onbewust wel doe.

Enfin, een lange intro om een een kort verhaaltje te vertellen. We waren laatst namelijk uitgenodigd voor een Bat Mitzva, de vrouwelijke variant van de Bar Mitzvah. U moet namelijk weten dat hier in St. Ives - en dus op de school van onze kinderen - heel veel Joodse families wonen. Ik heb de indruk dat de meesten vanuit Zuid-Afrika naar hier zijn 'gevlucht', maar misschien heeft dat niets met hun geloof te maken en alles met het geweld dat ginder heerst. En andere families komen uit Israel. Onze kinderen weten of iemand Joods is of niet omdat ze op school Hebreeuws volgen en naar de Joodse godsdienst-klas gaan. Verder gaat het onderscheid niet (leve het uniform!) en is iedereen vriend van iedereen. Dat geldt gelukkig ook voor de mama's en papa's en zo ben ik bevriend met of ken ik veel leuke mama's met mooie Joodse namen.

In Rune's klas zit een meisjes-tweeling voor wie het belangrijke moment aangebroken was. En zij hadden ons uitgenodigd voor de ceremonie en het feestje. Rune en ik erop af, want ik was natuurlijk razend nieuwsgierig. Ik had me wel op voorhand geïnformeerd over de geschenk-traditie en over de kleding-regeltjes. We kwamen op tijd aan in de Synagoge en mochten meteen plaatsnemen bij de andere dames, aan een kant van het zaaltje. De stoelen stonden allemaal gericht naar de andere zijde van de zaal. De heren moesten langs een andere deur binnen, kwamen in dezelfde zaal terecht en hun stoelen waren naar het altaar gericht. De zaal werd gescheiden door lage gordijntjes. De vrouwenzijde van de zaal leek een heus kippenhok: alle vrouwen en meisjes waren naar hartenlust tegen iedereen aan het fluisteren. Aan de andere kant van de zaal begon een man luidop te bidden. Even verstomde het geroezemoes maar na 10 seconden gingen de dames rustig verder met hun verhalen. Af en toe kwam er een "shhht", maar ik had niet de indruk dat iemand daar ook maar enige aandacht aan besteedde. Jonge meisjes gingen voortdurend binnen en buiten, soms stond er eens eentje recht met een Torah, om rechtopstaand een aantal verzen te brabbelen. De kleinere kinderen waren buiten aan het spelen.
Intussen bleef de man luidop bidden. Geen idee of iemand luisterde. Het was alleszins voor ons ook moeilijk, omdat we geen idee hadden van de verwachtingen: kletsen of luisteren? En luisteren naar een gebed in een andere taal, is sowieso niet evident. Maar de beleefdheid won en we bleven stilletjes alles observeren.

Na een half uur gingen de gordijntjes open en stond de Rabbijn recht. Hij begon zijn 'preek' met een grapje. En toen begon hij een heel verhaal over de onderdrukking van het Joodse volk, over alle onrecht dat hen al was aangegaan en dat het volk nooit -ik citeer- "uit te roeien was". Hij sprak met verbazend gemak over de situatie en het lot van de Joden in WOII, noemde meermaals namen en plaatsen uit die tijd en ging daarna verder over de hedendaagse oorlog in het Midden-Oosten. En het enige wat ik kon denken was "Euh??". Er werd niet gesproken over de meisjes, waarvoor deze viering uiteindelijk toch georganiseerd werd, geen woord over de toekomst, geen visie over wat het betekende voor de mensen hier. En ik dacht: "we zijn toch in Australië?". Ik zou namelijk denken dat de mensen hier toch een 'moderner' beeld hadden, vredelievend zouden zijn en tolerant. Maar daar heb ik me toch een beetje in vergist. In het dagelijks leven kunnen de mensen zich blijkbaar gemakkelijk aanpassen aan de multiculturele samenleving die hier heerst, maar op zaterdag krijgen de kinderen elke week toch andere dingen te horen. Jammer vind ik dat. Een genuanceerder beeld geven van de situatie zou iedereen ten goede komen.
En ik weet, het is een moeilijke materie, het is niet gemakkelijk uit te leggen en er zijn natuurlijk verschrikkelijke dingen gebeurd in het verleden, die we nooit mogen vergeten. En ook vandaag is de zaak tamelijk uitzichtloos. Maar onze kinderen zijn de toekomst en hen opvoeden met een eenzijdige visie, komt een oplossing volgens mij niet ten goede. Moeilijk, want je kan de geschiedenis van een volk evenmin verdoezelen of verstoppen. Maar in deze preek kon ik nergens een sprankeltje hoop terugvinden, geen teken van de betrachting om naar een vredelievende oplossing te zoeken...

Tenslotte werd de half uur durende preek afgesloten met een ander gebed van een half uur, tijdens wanneer het getater van de vrouwen opnieuw begon.
Nadien werd iedereen uitgenodigd op het binnenterras van de Synagoge. Daar stonden lange tafels met lekker eten. Maar eerst mochten de meisjes hun 'speech' geven. Zij hadden er blijkbaar lang aan gewerkt en veel voorbereid en lazen elk gedurende 20 minuten voor. Ze overliepen eerst hun volledige stamboom en we kwamen zo te weten welke familieleden waar waren geboren en waar en wanneer ze waren overleden. Daarna beloofden ze elk strikt te zullen leven volgens de regels van het Joodse geloof. Ze hadden een duidelijke visie op hun leven en op de te volgen weg. Een van hen had ook besloten haar voornaam te veranderen en zou vanaf nu haar Joodse naam gebruiken. Straffe toespraken van de 12-jarige meisjes. Ik kon me niet van de indruk ontdoen dat ze bij het schrijven ervan hulp hadden gekregen van bovenaf...

Uiteindelijk werd iedereen uitgenodigd om toe te tasten.
De zon scheen over het terras en iedereen was gelukkig. Ook ik, want ik was weer een ervaring rijker. Mazzeltov!

Ik had (heb) gemengde gevoelens over het hele gebeuren, maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat het bij ons toch ook niet allemaal koek en ei is. Dopen, huwen voor de Kerk en de Eerste en Plechtige Communie zijn ook moeilijke materies dezer dagen, vind ik. Ja of nee? Ook onze kinderen volgen godsdienst op school en doen normaal hun communie (enfin, niet hier, maar dat is een andere discussie). En toch zijn wij geen regelmatige bezoekers van de Kerk. Leg dat maar eens uit aan een zevenjarige...

Voila, laat de discussie beginnen.

zondag 22 maart 2009

Voorbereid

Eindelijk heb ik nog een puntje op mijn lange 'to do'-lijst kunnen schrappen: samen met Eva heb ik dit weekend gedurende twee dagen een Eerste Hulp bij Ongevallen-cursus gevolgd. We weten nu alles over het toedienen van eerste hulp en hoe we iemand kunnen proberen in leven te houden. We hebben een aantal dingen geleerd (zoals CPR ofte mond-op-mond beademing), een hele hoop wisten we al. Maar we zijn geslaagd voor het examen en kunnen onszelf nu gedurende drie jaar een gecertificeerd 'First Aider' noemen. Hopelijk moeten we onze lessen nooit in de praktijk omzetten, maar als het moet, zijn we voorbereid!

donderdag 19 maart 2009

En dit...



Is de nieuwe Luna. Het was een beetje een laat verjaardagscadeautje... Ze was er al zo lang op aan het wachten. En speciaal voor de grote dag had ze haar mooie T-shirt van de Orthodontist aangetrokken (er staat "bite me!" op). Ze vonden het daar in de praktijk wel leuk.

Jammer genoeg was eten vandaag geen optie: haar kleine mondje moet nog wennen aan al het nieuwe spul erin.

Ze moeten hier nogal wat doorstaan met hun tanden, die van ons! Ocharme...

maandag 16 maart 2009

9


Luna
Super meid

Liefste zus
Waterrat
Slimmerik
Tennis-liefhebster
Boekenwurm
Verstandig kind
Cutie-pie
Piloot-in-spe
Kleine kapoen
Gevoelige schat

Onze fantastische dochter
9 vandaag
Hoera, feest!

dinsdag 10 maart 2009

In de ban van...

Het Huis Anubis.
Het kan tellen, tegenwoordig kunnen we spreken van een drievoudige verslaving.

2 jaar

2 jaar geleden zetten wij onze eerste stappen op Australische bodem.
Is dat geen leuke verjaardag? ... Een goeie uitvlucht voor champagne!

Klik om te vergroten, de rode bolletjes geven de plaatsen aan waar we al geweest zijn...

maandag 9 maart 2009

Niet eerlijk

Een mens moet tegenwoordig sponsoring zoeken voor alles: een ticket van Coldplay (ze spelen hier deze week en ik had ze toch zoooo graag gezien), kost 140 dollar verdorie (70 Euro), dat is toch veel, veel te veel? Die denken echt niet aan mensen die aan het verbouwen zijn! ... 't is gemeen!

woensdag 4 maart 2009

P&C

Gisteren ging ik nog eens naar een meeting van het OC op school. Er werd een nieuw bestuur gekozen (nee, geen kandidatuur van mijnentwege) en er moest gestemd worden over een belangrijk item.
Het is namelijk zo dat Premier Kevin Rudd $14,7 miljard heeft vrijgemaakt om de economie hier een boost te geven. Hij heeft het goed uitgedokterd, want de manier om dat te doen, is om de Australische scholen een aantal 'infrastructuur-vernieuwings-projecten' te laten opstarten, zodat de bouwsector een serieuze duw in de rug krijgt. Voor 16 maart moeten de scholen hun projectvoorstellen binnenbrengen. Op de prioriteitenlijst staat op 1 de opbouw van een (nieuwe) bibliotheek, op 2 de vervanging van containerklassen, waar Australië vol van staat, op 3 de bouw van een hal en op 4 de vernieuwing van de gebouwen en faciliteiten (Wc's, tapijten, AC, borden, ed).
Fantastisch idee, nietwaar? Voor onze school zou het te besteden bedrag zowat 3 miljoen dollar bedragen, een mooi cijfer. En nu moest er dus gestemd worden wat onze projecten zou worden. We hebben ons wijselijk aan de prioriteiten-lijst van de regering gehouden: de bestaande bibliotheek, die nu ondergebracht is in drie klassen van het grote gebouw, zou worden herbouwd op de plaats van drie container-klassen (er zijn er nu zeven). Twee van die klassen zouden dan terug naar het gebouw kunnen, eentje wordt verplaatst. Daaraan breien we dan de vervanging van de andere containerklassen en de vernieuwing van tapijten enz. (een hal hebben we al, die is weliswaar te klein, maar een vergroting of nieuwe hal zou waarschijnlijk niet goedgekeurd worden).

Dat klinkt allemaal fantastisch, maar wat ik dan weer absoluut niet kan begrijpen, is dat de budgetten zullen gebruikt worden om al die dingen te realiseren en te eindigen met... 5 nieuwe containerklassen en een containerbibliotheek!! Niets duurzaam bouwen, niets op lange termijn denken en iets fatsoenlijks zetten. Toegegeven: de aanvragen moeten binnen zijn op 16 maart en in mei moet er al gestart worden met de werken, om 18 maanden later te kunnen eindigen. Dat is heel korte termijn. (Toch benieuwd of dat allemaal op die tijd kan bestudeerd, goedgekeurd en gerealiseerd worden). En dan kunnen ze rustig binnen 10 jaar opnieuw beginnen.

Het is hier duidelijk enkel en alleen te doen om de economie aan te zwengelen en niet met wat scholen nodig hebben of willen. Het geld moet rollen en er moeten jobs gecreëerd worden.
Iets om urenlang over te discussiëren.

dinsdag 3 maart 2009

Vorige week

Vorige week waren Jan en Kristel nog hier en om de vakantie leuk af te sluiten, gingen wij samen donderdagavond nog iets eten in de stad, bij de japanner. Senne (sushi-boy) was in de wolken ;-).

Maar eerst gingen we de Queen Mary 2 nog bewonderen. Die zie je namelijk niet zo vaak en ook nu lag ze maar 20 uur in de haven van Sydney. Op een ander plekje dan normaal, want ze is te groot voor de 'normale' Passagiers Terminal in Circular Quay. Ze is behoorlijk indrukwekkend, jammer dat we haar maar alleen van buitenuit konden bekijken. Wie weet, misschien ooit, als we het groot lot winnen...

maandag 2 maart 2009

Zand, zand, zand

(Klik om te bekijken)

Een grote zandbak van 32 km lang, daar mochten wij dit weekend in spelen. De mannen waren heel erg te vinden voor het idee en dus gingen vrouwen en kinderen maar mee. We reden zaterdagmorgen twee uur Noordwaarts naar Stockton beach.
Toegegeven, het heeft wel iets: 4wd-en op het strand en in de duinen. Avontuur dus en iets dat je niet alleen doet, want de keren dat we vast zaten in het mulle zand, hadden we echt wel hulp van anderen nodig. We hadden een mooie ploeg samengesteld, 4 gezinnen, waarvan drie onervaren r(w)atjes.
Na ongeveer 30m zaten we al vast in het zand. Maar na enkele 'ik zit vast!!!!'-situaties en reddingspogingen kregen we wat uitleg van een passerende instructeur (banden aflaten, mannen!!!). Niets kon ons meer tegenhouden en we waanden ons zowaar in Parijs-Dakar. Op bepaalde plaatsen zag je echt 360 graden duinen, zand en zand en niets anders. Super.

Natuurliefhebbers onder u zullen het niet graag horen, maar het prachtige, uitgestrekte gebied is speciaal voorzien voor 4wd-en. Wel op bepaalde stukken en niet over de planten. Je kan op het strand rijden (geen hoopjes zonnekloppers, wel verkeerspalen), of je kan ook een meer gedurfde toer op en hoge duinen proberen. Dat bleek soms iets moeilijker dan gedacht, blijven proberen (achteruit en opnieuw naar boven) was de boodschap. Het leverde een paar spannende momenten op en mooie plaatjes. Onderweg kwamen we voorbij 'Tin Village', een golfplaten dorp in het midden van de duinen, waar wel degelijk permanente bewoners zijn. Stel je voor, al dat zand in huis! En ergens langs het strand ligt het wrak van een olietanker, die daar 30+ jaren geleden aanspoelde.

De kinderen vonden het (meestal) leuk, alleen de erg hoge duinen waren er soms iets te veel aan, hun kinderhartjes konden zoveel avontuur niet altijd aan (vooral recht naar beneden een steile helling nemen was best griezelig). Maar ze hadden gelukkig goed gezelschap van Jan-Willem en Rosemarie om hen te troosten. We logeerden zaterdagavond op een camping dichtbij en werden even levend opgegeten door muggen en dazen met groene ogen. We genoten nog van een fijne BBQ 'onder tof volk' en konden dit weekend gisteren op de kalender afvinken met als commentaar 'heel leuk en to do again'.

Voor meer leuke foto's, kijk hier.
Posted by Picasa