woensdag 4 maart 2009

P&C

Gisteren ging ik nog eens naar een meeting van het OC op school. Er werd een nieuw bestuur gekozen (nee, geen kandidatuur van mijnentwege) en er moest gestemd worden over een belangrijk item.
Het is namelijk zo dat Premier Kevin Rudd $14,7 miljard heeft vrijgemaakt om de economie hier een boost te geven. Hij heeft het goed uitgedokterd, want de manier om dat te doen, is om de Australische scholen een aantal 'infrastructuur-vernieuwings-projecten' te laten opstarten, zodat de bouwsector een serieuze duw in de rug krijgt. Voor 16 maart moeten de scholen hun projectvoorstellen binnenbrengen. Op de prioriteitenlijst staat op 1 de opbouw van een (nieuwe) bibliotheek, op 2 de vervanging van containerklassen, waar Australië vol van staat, op 3 de bouw van een hal en op 4 de vernieuwing van de gebouwen en faciliteiten (Wc's, tapijten, AC, borden, ed).
Fantastisch idee, nietwaar? Voor onze school zou het te besteden bedrag zowat 3 miljoen dollar bedragen, een mooi cijfer. En nu moest er dus gestemd worden wat onze projecten zou worden. We hebben ons wijselijk aan de prioriteiten-lijst van de regering gehouden: de bestaande bibliotheek, die nu ondergebracht is in drie klassen van het grote gebouw, zou worden herbouwd op de plaats van drie container-klassen (er zijn er nu zeven). Twee van die klassen zouden dan terug naar het gebouw kunnen, eentje wordt verplaatst. Daaraan breien we dan de vervanging van de andere containerklassen en de vernieuwing van tapijten enz. (een hal hebben we al, die is weliswaar te klein, maar een vergroting of nieuwe hal zou waarschijnlijk niet goedgekeurd worden).

Dat klinkt allemaal fantastisch, maar wat ik dan weer absoluut niet kan begrijpen, is dat de budgetten zullen gebruikt worden om al die dingen te realiseren en te eindigen met... 5 nieuwe containerklassen en een containerbibliotheek!! Niets duurzaam bouwen, niets op lange termijn denken en iets fatsoenlijks zetten. Toegegeven: de aanvragen moeten binnen zijn op 16 maart en in mei moet er al gestart worden met de werken, om 18 maanden later te kunnen eindigen. Dat is heel korte termijn. (Toch benieuwd of dat allemaal op die tijd kan bestudeerd, goedgekeurd en gerealiseerd worden). En dan kunnen ze rustig binnen 10 jaar opnieuw beginnen.

Het is hier duidelijk enkel en alleen te doen om de economie aan te zwengelen en niet met wat scholen nodig hebben of willen. Het geld moet rollen en er moeten jobs gecreëerd worden.
Iets om urenlang over te discussiëren.

1 opmerking:

  1. Dat is hier met heel veel dingen zo. Kijk maar naar de gewone huizenbouw. Duurzaam? No way. Snel bouwen om snel terug te kunnen afbreken. Het blijft ook voor ons wennen. Het economische belang primeert spijtig genoeg te veel op de duurzaamheid. Zeker in tijden van (bijna) recessie...

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne