woensdag 15 oktober 2008

Blog Action Day

15 oktober vandaag. Bloggen over armoede. Niet simpel om zo meteen iets uit mijn mouw te schudden. De clichés, dat kan altijd: het is een onrecht, niemand mag arm zijn, weg met armoede!

Maar iedereen weet dat het allemaal niet zo simpel is. En wat is armoede? Materiële armoede is erg: geen eten kunnen kopen, geen kleren, geen huis hebben. Uren moeten lopen voor water. Ziek zijn en de medicijnen niet kunnen betalen. Naar school willen maar niet kunnen. Triest.

Maar nog triester is psychologische armoede: geen liefde krijgen, eenzaamheid alom, kinderen die opgesloten worden gedurende jaren, babietjes die nooit aangeraakt worden, nooit geknuffeld. Dat blijft hangen voor de rest van je leven. Er zijn kinderen die geliefd zijn, voelen dat er mensen zijn die om hen geven en van hen houden, maar die weinig of geen eten kunnen krijgen, geen cadeautjes met Kerst en voor hun verjaardag, die niet naar school kunnen of geen medische behandeling kunnen krijgen. Materiële armoede dus, maar in een liefdevolle omgeving. En dan zijn daar die andere kinderen, die opgroeien in een koude omgeving, geen liefde krijgen, maar kletsen en lelijke dingen horen. Kinderen waar niet naar gekeken wordt, die aan hun lot worden overgelaten. Hoe erg materiële armoede ook, die armoede is volgens mij veel erger...

Liefde, voor iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne