donderdag 19 juli 2007

Eten!

Ik zal eens het één en het ander vertellen over het eten hier.

Elke morgen moet ik vechten met m'n kindertjes, in twee delen: het eerste deel is: 'mama, weeeeeeer bruin brood!' We maken namelijk zoals gezegd tegenwoordig elke dag zelf een brood, meestal een meergranen-broodje, waar Filip en ik onnoemelijk van kunnen genieten. Af en toe geven we toe en maken we een wit brood: FEEEEEEST!!! (NVDR: we gebruiken onze broodmachine die we 126 jaar geleden hebben gekocht in de USA, de configuratie is als volgt: -idem voor de koelkast overigens- Amerikaanse machine geconnecteerd aan een Belgische powerconvertor (van 110V naar 220V) en dan via een speciale stekker naar een Australisch stopcontact! Voor de rest zijn we heeeeeel energiebewust!)


Maar de kinderen houden dus meestal niet van mijn dagelijks brood. Wat een groot probleem is voor ontbijt. 's Morgens wordt er dan maar Corn Flakes gegeten of een geroosterde muffin. Groter probleem: er is gewoon niets anders in huis en er moeten nu eenmaal bokes gesmeerd worden voor de lunch... dus compenseren ze dat maar door er choco op te doen... Alleen Senne eet soms eens een 'smoske', d.i. mayonnaise, kaas, hesp en ketchup. Ik probeer dan maar veel fruit mee te geven of iets anders 'gezonds', zoals kerstomaten of een gezonde koek met fruit in of rozijnen, maar ik moet zeggen dat dat ook niet in de smaak valt. Daarbij, het fruit is hier gruwelijk duur, wegens droogte enzo. Meestal komt het erop neer dat de kinderen om 15u thuiskomen en alle drie honger hebben als leeuwen. Dan willen ze makreelfilets, of ze eten noodlesoepjes, of nog meer koeken of zelfs chips. Waar ik mij dus enorm aan erger, want elke morgen probeer ik genoeg mee te geven voor een hele dag... zucht.

Op maandag, woensdag en vrijdag is hier 'Canteen' op school, dwz dat de kinderen op school kunnen eten. Je bestelt het door 's morgens op een zak te schrijven wat ze willen eten, je stopt het geld in de zak en een bende lieftallige moeders zorgt dan van 's morgens vroeg dat alles klaar is tegen 13u, want dan is het lunchtime. De kinderen krijgen dan hun zakje terug met het gevraagde erin. Ik had geweldige verwachtingen, ik dacht: 'leuk, dan kunnen Filip en ik eens een keertje "volwassenen-eten" eten als de kids toch al 's middags op school hebben gegeten'. Maar dat was buiten de 'gezonde' voedingsgewoonten van de Australiërs gerekend, een greep uit de menu:
Beef Pie (een soort cake met vlees in, volgens kenners NIET te eten!), pizza, lasagne, macaroni, spaghetti, worstenbroodjes, slaatjes, boterhammen met kaas (dat is een mals wit toastbrood, met een halve cm boter en gemalen kaas erop), appels, wortels en selderstukken, gedroogde abrikozen, een hard gekookt ei, chips, gedroogde noodles, fruitsap, water, melk, ijs, en heel veel snoep voor dessert (maar dat staat niet op het papier!). Zeeeeer gevarieerd dus! En daarom maak ik elke avond gezond eten. Voor iedereen. Want ik ben een enorme voorstander van samen-met-je-kinderen-aan-tafel.
Ze mogen hier op vrijdag van de canteen bestellen. Tegen mijn zin, maar om de integratie te bevorderen. Of zo.


Binnenkort ga ik naar het Oudercomité. Om te ijveren voor een fruit-dag. Of gewoon een gezondere menu. Echt!

Maar om terug te komen op het eten. Geen lekker brood te koop dus (ik mis Vanhove-Piron!). En ook geen beleg (dit is deel 2!). Wij Belgen weten maar half hoe verwend we zijn. Met onze charcuterie! Onbestaand in de USA en Australië (van andere landen weet ik het niet echt). Geen Samsonworst, geen komkommersla, geen lentesla, geen kalkoensalami, geen gerookt vlees, geen Hollandse kaas. Er is hesp, een soort kaas, Hongaarse salami (kost een arm en een been), kippewit en hesp. Ook nog hesp, of had ik dat al gezegd?

Dus maak ik soms Americain préparé van rundsvlees dat geen puur rundsvlees is (???), maak ik soms zalmsla van zalm uit blik, maak ik soms tonijnsla van tonijn uit blik en maak ik soms eiersla, van eieren. En eet Filip Philadelphia. Want dat is er wel.
Geen kinderbeleg voor op de bokes? Choco dan maar!
Zucht.

In België kreeg ik soms klachten van m'n huisgenoten. Over mijn kookkunsten. Te Vlaams, te gewoon en alleen maar 'vlees, groenten en patatten!' Ik ben erachter gekomen dat dat gewoon te maken had met die geweldige donkere keuken van 2 op 2 die we toen hadden, het was gewoon niet leuk om daar te koken.

Hier is het anders. De keuken ligt centraal in het huis, is licht en groot en ze kijkt uit op het zwembad, dat daar nu mooi en koud ligt te blinken. (Let ook op het mooie gordijn met bloemen, de mooie roze tegels op de vloer en vooral onze vol-met-magneten-Amerikaanse-koelkast!!) Maar de keuken is echt wel aangenamer in gebruik. Gevolg: ik ben een echte keukenprinses geworden :-) In navolging van onze goede vrienden Tom en Tine maak ik nu een menu voor een dag of 5 (en mijn gerechten komen meestal uit een eten-boekske, dus het is hier menens!). Ik doe dan 'grote' boodschappen en voilà: 5 dagen een heerlijk maal voor de huisgenoten. Spaart ook veel geld uit, want als je elke dag in de winkel komt, koop je toch dingen die niet op de lijst staan! En ik moet zeggen dat onze kinderen heel exotisch kunnen eten tegenwoordig, ik let er immers niet echt op dat het kindvriendelijke maaltijden zijn.
Hoewel... af en toe maken we ook gewoon ballekes in tomatensaus!

Overigens gaat het grootste deel van ons budget hier naar eten. Officiële bureau's beweren dat het leven hier ongeveer even duur is als in België, maar wij kunnen dat met klem tegenspreken! Maar we dwalen af....

Dit is 'jezelf-aanpassen-aan-het leven-in-een-ander-land': we eten thuis geen frietjes meer, we eten geen gekookte aardappelen maar brood dat we zelf afbakken en we eten geen witloof meer (je kan het vinden, het is verpakt per twee stronkjes maar het kost de andere arm en het andere been). We eten geen mosselen, geen grijze garnalen, geen Hollandse kaas, geen beleg en geen chocolade. We drinken geen rozebottelthee (niet te vinden) en Ice Tea heeft hier geen prik.
En dan hebben we het nog niet over bier gehad...
Maar geen nood, er is genoeg ander lekker eten om ons allemaal (te) rond en gezond te houden!

4 opmerkingen:

  1. Hello Sydney,

    We zouden jullie 'eetverhaal'niet beter kunnen beschrijven. Klinkt allemaal zeer bekend in de oren. Het valt ons ook op hoe sterk voeding en cultuur hand in hand gaan. De kinderen blijven verlangen naar hun 'Belgische boterham'. En die kunnen we hen hier inderdaad niet geven. Het is dus elke dag een uitdaging om een lege lunchbox van school terug te krijgen. Maar zolang we onszelf niet overgeven aan de Aussie fastfood-cultuur zijn we goed bezig, niet? Keep up the good work!

    Groetjes uit Adelaide,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey zus,

    Wat een goed verslag. Ik kan je verzekeren dat hier in Zwitserland het eten wel te vergelijken is met Belgie, met grote uitzondering van het vlees. Dat is dubbel zo duur, of nog duurder :-(. Gelukkig zijn we niet zo'n vleeseters, en neigen onze kookgewoonten meer naar de italiaanse keuken, niet te verwarren met de italiaanse restaurantkeuken. Grootste aanpassing in die bijna twee (!) jaar hier? Geen gesneden brood. Kan gek klinken, maar dit is compleet onbekend in CH. En dan natuurlijk het Belgische bier. Gelukkig is er af en toe een goede ziel die ons een bakje Hoegies of ander lekkers meebrengt. Groeten vanuit CH en tot ?

    Broer

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, kwam je tegen bij Wikke, en het is altijd grappig om nieuwe migranten dezelfde soort dingen te zien meemaken :)
    Wij zijn vier jaar geleden vertrokken uit NL en hebben ons in Perth gevestigd na een lange rondreis rond Australie.
    Ik wilde je in ieder geval even vertellen dat je op een gegeven moment wel lekker brood vind. (alhoewel eigen baksels altijd wel het lekkerst blijven natuurlijk) Ik koop niet aleen bij de bakker, want het brood van Noble en Helga (linseed e.d.) zijn redelijk goed voor de lunchtrommel. Ook koop ik het vlees niet bij de supermarkt maar bij de freshmarket, daar snijden ze alles vers voor je, hebben veel meer internationaal vlees en is ook nog goedkoper dan de Coles/Wholeworhts. Er zit vast ook zoiets in Sydney.
    Zijn jullie tijdelijk in Australie voor werk of echt geemigreerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Anne,
    Even wat tips:
    Bij de woolies kan je lekkere vleeswaren kopen, wordt alleen wel wat verfrommelt in een zakje gepropt(ook berliner, of davon, vergelijkbaar met boterhamworst en ws met de Samsonworst). Kaas die wij lekker vinden heet: Kolby, gele verpakking(natuurlijk niet te vergelijken met de Nederlandse kaas, maar komt iets in de buurt)
    Wat betreft het brood, dat haal ik dus bij Bakers Delight, mijn meiden houden niet van pitjesbrood, die eten dus wholemeal brood, en de rest van het gezin eet wholegrain (dus met pitjes en zaadjes)
    En wat betreft het kantine-eten, ik ben er ook geen voorstander van, mijn kids mogen 1keer per maand een lunchorder doen. Er is ook fruitsalade te koop, maar dat is geloof ik best prijzig. Wat ook wel weer leuk is voor de kids is ze met een appel naar de kantine te laten gaan en vragen om een apple slinky(A $0.50), appel wordt desgewenst al dan niet geschild en in een mooie spiraal gesneden. Kijk en zo krijgen ze toch nog af en toe wat gezonds binnen. Ik weet niet wat je kids anders op brood aten, maar eens in de zoveel tijd(niet te vaak natuurlijk, als verrassing) koop ik een pot hunderdandthousends ofwel van die hagelslag sprinkels.
    Ach en soms mogen ze toch wel een beetje verwend worden niet waar?
    Tja het is wennen, maar het gaat je zeker lukken! Succes

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne