Op 26 mei 1997 werd het 'Bringing Them Home report' uitgebracht, een belangrijk document over de toestand van Aboriginal en Torres Strait Islander families. De focus lag toen vooral op het programma 'bringing them home', waardoor Indigineous families (de oorspronkelijke bewoners van Australië) worden herenigd. Tussen 1910 en 1970 werden immers duizenden Indigineous kinderen met geweld weggehaald bij hun ouders en dikwijls ook gescheiden van hun broers en zusjes om te worden opgevoed door blanken... voor hun eigen bestwil. Het programma duurt nog altijd voort. Het rapport omvat nog 53 andere actiepunten (waarvan er 35 nog steeds niet zijn uitgevoerd tot op de dag van vandaag!), die vooral de integratie van de Aboriginal en Torres Strait Islander People kunnen verbeteren. In de voorbije 10 jaar is er echter niet zoveel veranderd. Vooral op het vlak van onderwijs en gezondheid moet er nog veel gebeuren. In 2007 is de levensverwachting van de Aboriginals 17 jaar (!) lager dan die van andere Australiërs en is het aantal gevallen van diabetes 3,4 keer hoger.
Pas sinds 1976 mogen Aboriginal People hun land opeisen onder bepaalde voorwaarden en nu pas, in 2007, worden wetten gemaakt die de opeising van land gemakkelijker moet maken. De meeste Aboriginal en Torres Strait Islander mensen wonen immers nog altijd in reservaten...
Het blijft hier een heel gevoelige, vooral politieke kwestie. De budgetten die voorzien zijn voor herintegratie, gezondheidszorg, onderwijs en andere sociale zaken, zijn beschamend laag. Er wordt weinig inbreng van de oorspronkelijke bewoners toegelaten en zo is overleg en verbetering natuurlijk heel moeilijk. Er worden voortdurend pogingen ondernomen om de Aboriginal en Torres Strait Islander People een plaats te geven in de geschiedenis van Australië, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Vooral gebrek aan informatie, communicatie en begrip van de cultuur liggen aan de oorzaak. (Komt dat niet bekend voor?)
Eerste Minister John Howard weigert zich ook formeel te excuseren bij de oorspronkelijke bewoners voor het beleid van de Australiërs tegenover de Indigineous People. Nochtans is dit één van de actiepunten die in het rapport werden vermeld, 10 jaar geleden.
Eerste Minister John Howard weigert zich ook formeel te excuseren bij de oorspronkelijke bewoners voor het beleid van de Australiërs tegenover de Indigineous People. Nochtans is dit één van de actiepunten die in het rapport werden vermeld, 10 jaar geleden.
Ik heb de indruk dat de man in de straat nochtans heel open staat voor de geweldige Aboriginal cultuur. Gisteren hadden Senne en Luna een Aboriginal dag op school, er werd de hele dag verteld, geknutseld en gezongen rond het thema. De didgeridoo werd voorgesteld en er werd een oorspronkelijke dans aangeleerd. De kinderen vonden het heel leuk en ook wij zijn van plan de cultuur wat beter te leren kennen...