De gemeenteraad van Leuven heeft tegen het hoofddoekenverbod gestemd.
Ik ben fier op mijn stad...
Uit de Standaard van 26/2/08:
LEUVEN - De Leuvense gemeenteraad heeft gisterenavond, zoals verwacht, het voorstel van Vlaams Belang voor een hoofddoekenverbod verworpen.
Volgens burgemeester Louis Tobback (SP.A) is een hoofddoekenverbod niet aan de orde in Leuven. Van onze medewerker Met 36 stemmen tegen en negen voor werd het hoofddoekenverbod gisteren in de Leuvense gemeenteraad verworpen. Dat het voorstel van Vlaams Belang het niet zou halen, stond al langer als een paal boven water. Enkele weken voordat fractieleider Hagen Goyvaerts er vorige week mee op de proppen kwam, had Tobback al laten weten dat hij eigenlijk geen discussie over het thema wilde voeren en dat als het toch tot een stemming zou komen, de SP.A-Spirit-fractie zou tegen stemmen.
Groen! bood spontaan zijn steun aan zodat de meerderheid in de gemeenteraad er eigenlijk al was nog voor het voorstel op tafel lag. Dat het toch tot een hoofddoekendebat en een stemming is gekomen is een gevolg van het feit dat de meerderheidspartijen zo hard riepen dat het hoofddoekenthema in Leuven niet aan de orde is - er zijn geen ambtenaren met een hoofddoek - dat het precies wel aan de orde werd. Goyvaerts zegt dat het voorstel in een preventief licht moet gezien worden. Dat het thema leeft, bewijst een kleine delegatie protesterende Leuvenaars en beduidend meer toeschouwers dan gebruikelijk voor de gemeenteraadszitting.
Uiteindelijk stemden SP.A en Spirit, Groen! en CD&V/N-VA tegen het voorstel. Een niet eens volledige Vlaams Belang-fractie stemde voor. Open VLD onthield zich. Het debat dat Tobback zo graag wilde vermijden kwam er uiteindelijk toch, al was het zonder veel verhitte discussies. Zijn collega's in het schepencollege volgde zijn voorbeeld. 'In tegenstelling tot in Antwerpen maakt een hoofddoekenverbod geen deel uit van ons coalitie-akkoord. Daarom volgen de schepenen en ik de mening van onze verschillende fracties', zegt Tobback.
Els Van Hoof, de fractievoorzitter van CD&V vindt dat het voorstel nodeloos mensen met een geloofsovertuiging in de stad stigmatiseert en de emancipatie en integratie absoluut geen dienst bewijst. 'De neutraliteit moet blijken uit het gedrag van de ambtenaren aan het loket en niet uit hun kledij', meent ze.
Hans Bracquené (Open VLD) pleitte, net zoals zijn collega's in Antwerpen, Gent en Lier waar het hoofddoekenverbod werd ingevoerd, voor een zo strikt mogelijke scheiding van kerk en staat, ook in de stedelijke administratie.
Fatiha Dahmani van Groen! benadrukte dat het stigmatiseren van de hoofddoek de al fragiele kansen van vrouwen van allochtone origine op de arbeidsmarkt nog meer in de hand werkt. Ze roept vrouwen, ook met een hoofddoek, op om zo veel mogelijk te solliciteren voor vacatures bij de stad.
Stijn Bex van Spirit drukte op de voorbeeldrol die Leuven speelt in de regio. 'Er zullen in de loop van de volgende weken nog wel meer debatten volgen in Vlaams-Brabantse gemeenteraden. Ik denk dat het van het grootste belang is dat Leuven als provinciehoofdstad het goede voorbeeld geeft en zich massaal tegen het verbod uitspreekt', zegt Bex.
Luk Bellens van N-VA had de meest ludieke, maar ook de hardste uitspraak in huis. 'Eigenlijk hadden we even goed kunnen stemmen voor een verbod op loslopende olifanten in de stad. Ze zijn er niet, maar je weet natuurlijk nooit. De N-VA is voor een zo strikt mogelijke scheiding van kerk en staat, maar dit is eigenlijk een zielige vertoning. Ik zie partijen van alle kleuren zich profileren op de kap van een bepaalde bevolkingsgroep', klinkt het.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne