donderdag 28 juni 2007

Kindermishandeling


Ik heb de Belgische kranten zitten uitpluizen om te zien of er enige berichtgeving over was, maar ik heb niets gevonden. Nochtans is het hier een hot topic: sinds gisteren zijn politietroepen en het leger naar het Noorden van Australië getrokken om orde op zaken te stellen bij de Aboriginal Communities. Naar men zegt worden veel kinderen daar verwaarloosd, mishandeld en misbruikt. De meest gruwelijke verhalen doen nu de ronde.
Eerste Minister John Howard gaat eindelijk ingrijpen, enkele maanden voor de verkiezingen. Uiteraard roept dit heel wat vragen op bij tegenstanders van de Eerste Minster: waarom nu pas en niet jaren geleden. De eerste vraag naar hulp kwam immers al negen jaar geleden, maar tot nu toe was het niet prioritair.
Bij de volgende verkiezingen moet John Howard het opnemen tegen een sterke Kevin Rudd...

De eerste reacties van de Indigineous People zelf (weet je nog, dat is de verzamelnaam voor de oorspronkelijke bewoners van Australië) waren vooral angst, omdat enkele kwatongen het bericht hadden verspreid dat de kinderen weer met geweld zouden weggehaald worden bij hun ouders (zie mijn blogpost van 25 mei 2007). Maar de regering en ook enkele leiders van de Aboriginal Gemeenschap zelf hebben die berichten met klem tegengesproken en hopen dat de langgevraagde hulp er nu eindelijk gaat komen. De Aboriginal leiders steunen de campagne van John Howard en zeggen dat het welzijn van kinderen en vrouwen belangrijker is dan elk politiek motief.
Elk kind moet een medisch onderzoek ondergaan en volgens bepaalde bronnen is dit echt wel nodig. Er is een enorme werkloosheid, de kinderen gaan nauwelijks naar school en er is onvoldoende medische hulp voorhanden. Drugs- en alcoholmisbruik en geweld zijn dagelijkse kost en kinderen zijn soms al op hun twaalfde verslaafd aan één of ander drug. De leiders van de gemeenschappen zelf pleiten voor structurele hulp, waarbij de lokale mensen zelf moeten ingrijpen en zich bewust worden van hun eigen verantwoordelijkheden. Zij willen geen hulp in de vorm van meer toelages en blanke mensen die het allemaal in hun plaats komen doen. Moeilijke zaak dus, en iets dat niet op enkele maanden kan rechtgezet worden. Dit is het resultaat van jarenlang slecht beleid.

Voor wie meer wil weten: klik op deze link.

1 opmerking:

  1. Hoi vriendjes,
    Dit item is zowaar op het Belgische journaal geweest, dus je ziet dat wij hierboven toch begaan zijn met wat er down-under allemaal gebeurt.
    Dikke kussen aan allemaal en tot vlug.
    Tine
    p.s. Er is een probleem met mijn mailaccount en ik kan voor de moment niet meer mailen. Daarom heb je al een tijdje niets meer gehoord. Hopelijk komt dit vlug in orde, maar ge weet hoe dat gaat als een specialist ter zake thuis eens iets moet oplossen!

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne