woensdag 30 juli 2008

BM (3)


Maandag
Vandaag een vol programma, niet zo vermoeiend maar wel boeiend :-)
We begonnen de dag met een ritje op de Zig Zag Train. Een half uurtje rijden vanuit Katoomba, een reisje met de stoomtrein van zo'n 180 minuten. De stoomlocomief (op sommige dagen verandert hij in Thomas) trekt enkele oude treinstellen en legt een zig zag traject af: de trein rijdt een recht stuk naar beneden, stopt aan een station. Daar wordt de locomotief afgekoppel en langs een evenwijdig spoor naar de andere kant gebracht. De trein rijdt dan in de andere richting verder naar beneden. Dat wordt zo'n keer of vier herhaald tot de trein op het laagste punt is. Voor de kinderen was dit heel erg leuk: zij speelden het klaar om twee keer mee de stoomlocomotief in te duiken en die naar de andere kant van de trein te brengen. En ook leuk: ze mochten uit het raam hangen, behalve in de tunnels. Resultaat: roet op de snoet!
Dit is een leuke uitstap voor de kinderen, je moet alleen zorgen dat je niet naast een oversized familie gaat zitten, met twee jongens die anderhalf uur chips en zoetigheden eten en op hun DS spelen...


In de namiddag reden we door naar de Glow Worm Tunnel, nog een uur verder. En hier konden we onze 4x4 goed gebruiken...
De tunnel is een restant van een spoorweglijn die operatief was tussen 1906 en 1940, en die gebruikt werd om oliehoudende leisteen die uit de valei werd gewonnen, te vervoeren.
Duizenden glimwormen hebben de tunnel nu ingenomen. Hij is perfect voor hen: 400m lang, vochtig en vooral stekedonker. Doordat er een knik zit in de tunnel, kan er geen licht binnen. De tunnel ligt op een bush-wandeling en vanaf de parking moet je nog een half uur langs watervalletjes, kloven en beekjes voor je bij de tunnel komt. Je kan amper geloven dat dit ooit een spoorlijn is geweest: er is niets meer van te zien en de lijn is volledig overwoekerd. Zonder pillamp kan je hier niets komen doen: de tunnel heeft een erg oneffen vloer en in het donker zou je je enkels breken.
Als je tot in het midden bent gestapt, moeten alle lichten uit en na enkele minuten word je getrakteerd op een fantastisch schouwspel. Het lijkt wel een heldere sterrenhemel: overal zie je de kleine lichtjes verschijnen. We genoten een twintigtal minuutjes van dit prachtig natuurfenomeen en wandelden dan stilaan verder door de tunnel. De tocht gaat nog verder door een prachtig stukje regenwoud, tot aan de valei. Dan moet je terugkeren op je stappen.
Super en een echte aanrader!


's Avonds zijn Marilyn en Paul komen eten. Zij wonen in Blackheath, 10 minuutjes van Katoomba en we hadden hen uitgenodigd voor een eenvoudig maal. Het was ook voor de kinderen heel leuk om hen terug te onmoeten en we spraken af om de volgende dag ook samen iets te doen. Een leuke afsluiter van een leuke dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne