zaterdag 7 augustus 2010

Gibb River Road

Voila, we hebben het gehaald. 640 km Gibb River Road, een van de leukste wegen in Australië. Het vergt soms veel geduld en doorzettingsvermogen van mens en vooral van auto. Maar het is absoluut de moeite waard. Je kan merken dat het toerisme toeneemt en ik kan me voorstellen dat het helemaal anders is dan 10 jaar geleden. Toch blijft het een speciale plek, bestemd voor de meer avontuurlijke mens onder ons en je kan er uren rijden zonder een levende ziel aan te treffen. De weg werd ooit aangelegd als alternatief voor de Great Northern Highway. Hij was een shortcut voor de trucks die vol vee naar Derby moesten voor de export. De exporthaven is nu Broome geworden, maar het vee is wel gebleven en de trucks dus ook. Als je eigendom wil kopen in de Kimberly, om eventueel mee te werken aan de toeristische uitbouw van de streek, ben je verplicht ook vee te houden. Dat schrikt vele kopers af, uiteraard. Voorlopig komt er dus niet veel verandering in. Alle plaatsen waar wij hebben gelogeerd, behalve de Nationale Parken, zijn werkende cattlestations. Vooral koeien, die op een bepaald moment bijeen worden gedreven (wat een immense taak moet zijn), op trucks worden geladen en levend worden verscheept voor de vleesindustrie in het Midden-Oosten. Het grote avontuur voor de bezoekers zijn echter de mooie gorges, de natuur en de weg, die er elke dag anders bijligt en op zich een mooie uitdaging is. Gedurende 6 maanden per jaar is de weg gesloten wegens geen doorkomen aan, wegens helemaal overstroomd. De cattlestations zijn in de natte periode dus ook gesloten voor alle publiek.

Ik moet zeggen: het was mooi, prachtig, sjiek, maar nu zijn we wel een beetje gorged-out. Ze waren een voor een speciaal en prachtig, maar om nu nog te weten welke welke is, moet ik al eens diep nadenken of terug naar de film gaan kijken. Die krijgen jullie uiteraard ergens de komende maanden eens te zien :-). We hebben lang niet alles gezien en we hebben noodgedwongen een aantal plaatsen moeten laten links liggen. Maar je moet ook voor 10 dagen eten meenemen, onderweg is alles duur en vers fruit en groenten kan je nauwelijks vinden. En als je zoals wij elke dag alles in de auto moeten puzzelen, is 10 dagen wel genoeg. Benzine was vrijwel overal te vinden, zeker met twee tanks. Een gewone wagen had niet kunnen doen wat wij hebben gedaan, je hebt absoluut een 4x4 nodig. Op sommige plaatsen, zoals Mitchell Falls kan je niet geraken met een caravan, alleen een offroad trailer is geschikt.

Het is gedurende de hele periode prachtig weer geweest, warme dagen en aangename nachten.

Zijn intussen gesneuveld/verloren/geblokkeerd/los:
1 Ipod Nano (verloren)
1 LPG-installatie (kapot)
1 Ipod-touch (geblokkeerd, don’t ask :-))
1 tent (2 ritsen om zeep)
3 broeken van Senne
1 antenne (het koperen omhulsel is er helemaal afgerammeld)
2 spotties
1 bull bar
1 autoband
1 tafel (beschadigd door het schuren tegen de dozen)
Ontelbare dozen en deksels
1 blikopener
Bijna alle kleren (vreselijk vuil en dus niet meer proper te krijgen)
1 thermometer/batterij-check-metertje in de auto
1 hoofdtelefoon
1 autoradio (geblokkeerd omwille van een security code die in werking treedt nadat de batterij afgeschakeld wordt)
2 roo-wistelers, om de kangoeroes van de weg te jagen
2 schokdempers en 2 bouches
2 blikjes bier
2 luchtmatrassen
1 AC/DC power invertor
2 tentpalen
2 pillampen
12 kousjes voor de gaslampjes
1 piezzo van het gaslampje
1 paar sandalen van Senne wegens te klein
1 tripod (verbindingsstukje weg)
1 achterlicht
1 voorlicht
1 CD speler (in auto radio, vermoedelijk nu vol rood stof)
1 teennagel
1 pitje van ons portabel gasvuurtje
1 bal

En we kunnen daarbij besluiten: LEVE DUCK TAPE!!!!

3 opmerkingen:

  1. Oef, geen van jullie 5 staat in het gesneuveld/verloren/geblokkeerd - lijstje;-)

    Kus,
    Hélène

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh, dankjewel voor dit lijstje van reserve-onderdelen die wij volgend jaar moeten meenemen. Ik zal dan maar eens naar het nail-beauty-salon hier in Beecroft trekken voor een setje nep-nagels ;-)
    by the way, jullie zien er op de foto`s kei-goed uit !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ipod geblokkeerd: die is te reset-ten hoor! Even opzoeken op internet:Houd de power-knop tegelijkertijd met de Home-knop ingedrukt totdat het Apple logo in het scherm verschijnt. Ik hoop dat dit het is

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne