woensdag 13 februari 2008

Fijne dag vandaag

Hoewel de regen hier weer met bakken uit de hemel valt, is (bijna) iedereen hier gelukkig vandaag.
Kevin Rudd, versgebakken Eerste Minister, heeft vandaag 1 van zijn verkiezingsbeloftes ingelost en zich in naam van vorige regeringen verontschuldigd bij de originele bewoners van Australië. Meer bepaald tegenover de families van de Stolen Generations, 100.000 Aboriginal en Torres Strait Islander kinderen die in een tijdspanne van 70 jaar (tot midden jaren '70!), systematisch bij hun ouders werden weggehaald, zogezegd om hen een beter leven te geven.
Al ettelijke jaren vragen de Indiginous People om een formeel excuus, maar vorige Eerste Ministers, zoals John Howard (die er overigens niet bij was), weigerden dit halsstarrig. Eindelijk kregen de mensen vandaag waar ze recht op hebben. Kevin Rudd gaf een emotionele toespraak, zonder verbloemingen en zonder excuses te verzinnen voor wat vroeger gebeurd is. Duizenden mensen volgden overal in land de toespraak live op grote schermen of thuis op TV en radio.

Vandaag moet ook het begin worden van echte verbeteringen. Er is nog altijd een verschil van 17 jaar in levensverwachting tussen de originele bewoners en de 'nieuwe' bewoners van Australië. Er is nog altijd enorm veel analfabetisme, een hoge kindersterfte, sociale problemen en werkloosheid. Al die dingen moeten nu echt aangepakt worden en de Eerste Minister kleefde er zelfs een tijd op. Geen 20 jaar, maar 5! Dat betekent dat hij de zaken toch echt serieus neemt en iedereen is hier heel erg blij mee.
Go, Kevin, go!

Voor wie het interesseert, kan hier de toespraak beluisteren. De volledige tekst vind je hier. Voor meer achtergrondinformatie kan je hier terecht.

1 opmerking:

  1. Hoi vriendjes,
    Het was bij ons ook op het avondnieuws en het was inderdaad emotioneel. Het werd tijd zou ik zo zeggen.
    Kus, Tine

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne