dinsdag 11 maart 2008

Moeten we hier ook eens proberen...

2 opmerkingen:

  1. Hoi Anne & C°,

    Op 1 maart waren 300 mensen bevroren in het centraal station van Brussel, zie artikel.

    groetjes,
    Hélène

    zaterdag 01 maart 2008
    300 mensen 'bevriezen' in hal van Centraal Station Brussel

    BRUSSEL - Zo’n 300 deelnemers aan een 'freezing' zijn zaterdag omstreeks 14 uur gedurende vijf minuten onbeweeglijk blijven staan in de grote hal van het Centraal Station in Brussel. De organisatie liet zich inspireren door een gelijkaardige freezing-evenement in New York.

    De deelnemers, vooral families en groepjes vrienden, hadden een half uurtje eerder verzameld op de Grote Markt in Brussel. Vandaar trokken ze naar het Centraal Station. Waar de freezing precies ging plaatsvinden, werd tot op het laatste moment geheim gehouden. Ook de NMBS werd niet op de hoogte gebracht.

    Kandidaten voor het evenement werden sinds vorige week gezocht via de netwerksite Facebook.

    Volgens de organisatie was het experiment geslaagd. 'Het idee is om iets simpels te delen, iets apolitiek en waarvoor aan de deelnemers geen geld wordt gevraagd. Gedurende vijf minuten voelt men dan alle energie die eruit straalt', verklaarde organisator Fabrice Boutique. Hij is van plan om nog meer van dergelijke evenementen te organiseren, waarvan één gelinkt zou worden aan de klimaatproblematiek.

    'Het is leuk om een gemeenschappelijk iets te delen met mensen die men niet kent. Ik feliciteer diegene die het initiatief heeft genomen en die deze artistieke voorstelling realiseerde waarvoor wij mochten figureren', aldus de 27-jarige deelneemster Diane Fourny. 'Zelfs als het aanvankelijk niet de bedoeling was, is het ook een manier om onze gewoonten te doorbreken en om ongewone dingen te kunnen doen. Ik zou dit bijvoorbeeld ook tijdens het werk kunnen uitvoeren'.

    Volgens de organisator schuilt er niet alleen een ludieke bedoeling achter de freezing, maar is het objectief ook artistiek, poëtisch, sociaal of bespiegelend. 'Mensen vinden dat de wereld alsmaar sneller doordraait. Maar dat is niet waar, de snelheid legt men hen op en zij ondergaan die. Met dit experiment willen we hen daarvan bewust maken', aldus Boutique, zelf acteur van beroep.

    Volgens deelneemster Marie de Moffarts, 22 jaar, kreeg ze de indruk dat mensen zich weinig bewust waren van wat er gebeurde. 'Daarvoor waren er misschien wat te veel deelnemers in verhouding tot het volk in de stationshal. Maar het is wel leuk om te zien hoeveel mensen zich mobiliseerden'. jns

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook in Utrecht hebben ze pas zoiets gedaan. Flash mobbing heet het dacht ik.

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne