woensdag 21 mei 2008

Arme kangaroos

Het land staat op zijn kop (maar dat was al, zeker?). Niet veel, maar toch een beetje.

In Canberra worden dezer dagen namelijk hopen kangaroos afgemaakt. Ze zijn met teveel en eten gewassen op, vernielen het land en verstoren de rust. De beesten worden zogezegd 'humaan' afgemaakt, eerst verdoofd en dan doodgespoten. Er is uiteraard veel protest maar wat mij het meest verbaasde waren de commentaren van sommige luisteraars op de radio gisterenmorgen. De meeste bellers vonden het allemaal maar goed. Volgens hen zijn het echt stomme dieren, die alles toch maar kapot maken. Sommigen schoten ze zelf af.
De voorstanders verwijten de beleidsmensen. Hadden die maar jaren geleden een anti-voortplantingsactie moeten ondernemen... Tegenstanders pleiten voor verhuizing, maar daar is uiteraard geen geld voor. Wij zijn hier heel gevoelig aan, nergens anders ter wereld leven de dieren in het wild en hier schieten ze ze gewoon af... We hebben zelfs nog geen kangaroo gegeten, het vlees is heel donker en de kinderen zouden het meteen herkennen...

Dat brengt me meteen bij Louis Theroux, wiens documentaires hier tegenwoordig worden getoond. Deze week ging het over de shooting-farms in Zuid-Afrika, waar wilde dieren worden gekweekt om hen dan te laten afschieten door moordende toeristen uit heel de wereld, tegen betaling van enorme sommen geld. Leeuwen, bedreigde hertensoorten, wilde zwijnen, noem maar op. Sommigen zouden zelfs, als hun portemonnee het toeliet, een olifant of een giraffe neerknallen. Ik zat met open mond te kijken. Ze schieten een beest af, gaan dan lekker even poseren, betalen hopen geld en nemen het hoofd dan mee naar huis om aan de muur te hangen. Zieke mensen.

De heren en dames (en kinderen!) die de farms uitbaten, hebben uiteraard passende antwoorden op de vragen van Theroux. Eentje wordt op een bepaald moment zelfs boos en beweert dat bepaalde bedreigde diersoorten door de kweek worden in stand gehouden. OK, zegt Theroux, maar schiet ze dan niet af. Het antwoord is duidelijk: geen moorden, dan geen geld, dan geen kweekprogramma's...
Louis Theroux wilde het ook eens proberen om te weten waar de kick vandaan komt. Maar hij maakte op het laatst toch de juiste keuze.

1 opmerking:

  1. Ik heb die reportage hier een paar weken geleden ook gezien. Om de kriebels van te krijgen toch.
    ik vind de meeste reportages van Theroux trouwens super.
    Dikke kussen,
    Tine

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne