vrijdag 23 november 2007

Lawaaimakers

Naast enkele van de giftigste slangen en dodelijkste spinnen ter wereld (enfin, waarschijnlijk, want we hebben ze nog niet gezien :-)), leven in onze tuin ook de luidste insecten ter wereld.
Cicada's behoren tot de krekel-familie. In Australië zijn 220 van de 2000 gekende soorten ontdekt. Ik ben er instant verliefd op geworden, toen ik hun levensloop kende en vooral toen we er gisterenavond één in levende lijve zagen.
We hadden de voorbije weken al een paar luide krekels gehoord in de tuin, maar er verder niet bij stilgestaan. Dan, vorige week, vonden we op een dikke boom enkele bruine, lege 'schelpen' en we wisten niet wat het was.

Iemand vertelde ons dat het de overblijfselen waren van een Cicada. Dit is zijn levensloop: mama legt eitjes op een boomtakje. Die eitjes groeien gedurende enkele weken en worden 'nymphen'. Die nymphen laten zich op de grond vallen, graven zich in (sommige soorten gaan 60 cm diep) en blijven daar, let op, tussen 9 maanden en 17 jaar, afhankelijk van de soort!
Na die periode komen ze naar boven gekropen, kruipen tegen een boomstak omhoog en komen dan uit hun 'schelp'.



Sommige soorten leven daarna nog maar twee dagen, andere maximum 4 weken! Gedurende die tijd moet er een partner gevonden worden en voor nageslacht gezorgd worden.
Ik vind dat dus fascinerend hè!
En gisterenavond hoorden we een dikke boenk tegen het raam en zat er inderdaad een prachtig exemplaar op de zetel, nog een beetje groggy van de slag.

De dieren kunnen een geluid produceren dat tot 120 db kan gaan en zijn daarmee de luidste insecten ter wereld. (Dat is zoals de luidste menselijke stem, een autoclaxon op 1 m, een startend vliegtuig op 70 m, een klinkhamer, een kettingzaag (120-125 dB), hameren op een spijker, een pneumatische boor (100-120 dB), zware machine, een sirene van ambulance, voetbal in het stadion (117 dB) of een klas met schreeuwende kinderen. De blootstelling aan dit lawaai is maximum 7,5 minuut, vanaf dan is er permanente gehoorschade!). Kinderen houden ze hier soms als huisdier (wegens totaal onschadelijk) en je kan ze ook eten. Daar vind ik ze veel te mooi voor, ik blijf graag nog even in de bewonder-fase.
Prachtig, prachtig!

7 opmerkingen:

  1. Hi Anne, gaan de cicada's bij jou ook stipt om kwart voor acht af? Bij ons kun je de klok erop gelijk zetten. Twintig minuten en dan houdt het weer op. Wij dachten dat we allemaal funnelwebgaatjes in de tuin hadden, bleken ze van de ingegraven cicada's te zijn. Stuk minder eng. Groet, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thanks voor de uitleg. We hadden ze al gehoord, maar wisten niet wat het was. Vooral als het geregend heeft, gaan ze wild doen. En onze hond wordt er helemaal gek van. Voor ons heeft het ondanks het lawaai iets zeer rustgevends...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb me laten wijsmaken dat die beestjes alleen lawaai maken bij een bepaalde temperatuur. Van zodra het afkoelt of te warm wordt, stoppen ze weer. 'k Weet niet of het waar is, heb er nog nooit een termometer bijgehaald...

    Nele in Toowoomba

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Yakkie die zien er griezelig eruit, wist niet dat ze zoveel herrie konden maken. In NL heb ik ze nog niet gezien, en hoop ze ook niet tegen te komen, vind ze maar eng!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank je wel. Dat scheelt een hoop gezoek. Was namelijk ook nieuwsgierig, maar (lui aangelegd als ik ben) er nog niets mee gedaan. Fijn weekend!
    Eveline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze zien er inderdaad prachtig uit.
    De vleugels vindt ik héél mooi!
    Da's eens wat ander lawaai dan die voorbijscherende auto's in je straat!

    Chantale

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is leuk, dat weten we dan ook weer;-)
    Mooie fotos!

    BeantwoordenVerwijderen

Liever geen anonieme reacties, wij weten graag wie ons schrijft... Bedankt.
Anne